RI&E EN VEILIGHEIDSKUNDIGE ONDERSTEUNING
voor het kleine MKB in Groningen, Friesland en Drenthe

Wat is fysieke belasting en hoe voorkom je dat?

Iedere werknemer heeft te maken met lichamelijke belasting. Bijvoorbeeld bij het verplaatsen van producten (tillen, dragen, duwen, trekken). Bij lichamelijke overbelasting worden de spieren en gewrichten in rug, schouders en armen zo zwaar, lang of vaak gebruikt dat er gezondheidsschade kan ontstaan. Ook lichamelijke onderbelasting, bijvoorbeeld in zittende beroepen, kan leiden tot schade aan de gezondheid. Gemiddeld geeft 46% van de werknemers aan op een werkdag 6 uur of meer te zitten op het werk.

Fijn dat er fysiotherapeuten zijn, maar je wilt voorkomen dat je ze nodig hebt om pijnloos door het leven te gaan.

Gelukkig is er al veel aandacht voor het voorkomen van fysieke over- of onderbelasting en ook het Arboportaal geeft veel informatie. Hier kun je de laatste én juiste updates vinden.

Lees hieronder de informatie van het Arboportaal.

Bron: https://www.arboportaal.nl/campagnes/hoe-top-werk-jij/wat-is-lichamelijke-belasting

Werknemers hebben het meest te maken met de volgende vormen van lichamelijke overbelasting:

  • Het maken van herhalende bewegingen (32%);
  • Veel kracht zetten (20%);
  •  Werken in ongemakkelijke werkhoudingen (11%);
  • Werken met trillend gereedschap of een voertuig dat trillingen veroorzaakt (9%).

Bekijk hier de factsheet Lichamelijke Overbelasting.

Afhankelijk van de sector waarin je werkt, kan het verschillen met wat voor soort lichamelijke belasting je te maken krijgt. Dit zijn de sectoren die het meest te maken hebben met lichamelijke overbelasting en daaraan gerelateerde beroepsziekten:

  • Agrarisch en Groen;
  • Industrie;
  • Bouw;
  • Zorg;
  • Vervoer en Opslag.

 Het kan gaan om de volgende vormen van lichamelijke overbelasting:


Lichamelijke onderbelasting

Naast lichamelijke overbelasting kan er ook sprake zijn van lichamelijke onderbelasting. Hiervan is sprake bij langdurig zitten of staan zonder regelmatig af te wisselen met beweging, zoals bij kantoorwerk, assemblagewerk of chauffeurs. Deze onderbelasting kan leiden tot een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, diabetes type II, obesitas en depressieve klachten. Beeldschermwerk kan zowel tot over- als onderbelasting leiden.

Het kan dus gaan om de volgende vormen van lichamelijke onderbelasting:

Wil jij weten of jouw lichaam verkeerd wordt belast tijdens jouw werk? Doe dan de test op www.hoetopwerkjij.nl en weet in 5 minuten welke risico’s jij mogelijk loopt en wat jij kunt doen om die te verminderen!

De campagne ‘Hoe TOP werk jij? Pak lichamelijke belasting aan!’ focust vanaf oktober 2020 op het verstrekken van informatie over lichamelijke overbelasting en vult deze vanaf maart 2021 aan met informatie over lichamelijke onderbelasting.

Vitaal thuiswerken

Voor alle werkenden in Nederland geldt sinds half maart: werk zoveel mogelijk vanuit huis. Dit is een van de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus te kunnen controleren, kwetsbare groepen te beschermen en ervoor te zorgen dat zorgverleners en ziekenhuizen de grote druk aankunnen. Het werken vanuit eigen woon- of werkkamer brengt uitdagingen met zich mee voor zowel werknemers als werkgevers op onder andere het gebied van lichamelijke belasting.

Lees hier meer over hoe je vitaal kunt thuiswerken


Neem contact op
 
E-mailen
Bellen
Info
Instagram
LinkedIn